Jubileumfelicitaties voor Jan Bos

Jubileumfelicitaties voor Jan Bos

Het coronavirus heeft menig feestje uitgesteld, ook dat voor Jan Bos. Hij was in juni 25 jaar als vrijwilliger aan Brandweer Soest verbonden, maar het traditionele felicitatiebezoek door korps en bestuur kon toen niet doorgaan. Maandagavond werd het enigszins goedgemaakt toen voorzitter M@rinus in gezelschap van Arco Harmans hem alsnog kwam feliciteren. De bloemen waren voor de echtgenote van de jubilaris. Het gebak dat ze bij zich hadden werd met de familie gedeeld, waarbij herinneringen aan tal van belevenissen van Bos tijdens uitrukken werden opgehaald.

Zijn loopbaan bij de brandweer begon in 1978 op 12-jarige bij het jeugdkorps van Baarn waar hij toen woonde. Een buurjongen die bij het ‘grote korps’ zat vertelde dat er in Baarn ook een jeugdbrandweer was. ,,Op een vrijdagavond moest ik er om kwart voor zeven zijn want om zeven uur begon de oefenavond. Ik was er op tijd en dat was het begin van het avontuur dat brandweer heette. Een super avontuur,” zegt hij.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hij heeft in die eerste jaren veel geleerd, aan wedstrijden meegedaan, in alle schoolvakanties op de kazerne meegeholpen. Op zijn achttiende verjaardag is hij doorgestroomd naar het ’grote korps’ waarna het echte werk begon. Opleidingen en veel uitrukken in die tijd (1984), meer dan in deze tijd. Er waren toen veel hulpverleningen ,,aangezien er geen apk-plicht bestond in die tijd en mensen dus in ware doodskisten reden. Met drank op rijden was ook ,normaler’ dan nu dus er gebeurden meer verkeersongelukken.”

De homogeniteit binnen het korps Baarn was groot. ,,Ik heb daar een toptijd gehad.” Doordat hij in een andere fase in zijn leven kwam, nam hij ontslag bij de brandweer. Jaren gingen voorbij en hij verhuisde naar het mooie Soest. Daar, op de Nieuwstraat, begon het brandweerhart weer te kloppen. Bij de buren was een schoorsteenbrand en daar stonden ze voor zijn deur: de brandweerwagens waar hij in principe mee grootgebracht was. Bij de volgende open dag in Soest meldde hij zich aan en in juni 1995 begon voor de tweede keer een loopbaan bij de brandweer.

,,Korps Soest was een ander korps dan Baarn waar alles met militaire discipline was geregeld. In tegenstelling tot Soest waar alles heel easygoing ging en relaxed. Het was even wennen maar ik zou nooit meer anders willen! Fijne collega’s waar je op kan bouwen en die je kunt vertrouwen bij een inzet. Kortom, het is nog steeds een warm bad!”

 

 

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers