Brandweer presenteert bier Het Neveltje

Brandweer presenteert bier Het Neveltje

De brandweer van Soest en Soesterberg viert volgend jaar het honderdjarig bestaan. In 2023 staan daarom tal van activiteiten op het programma. De voorbereidende organisatie ervan is bij beide posten in volle gang. Het feest is bedoeld voor zowel  de bevolking van Soest en Soesterberg als voor de actieve en oud leden van de korpsen.

De eerste jubileumactiviteit en direct al een  bijzondere is het op de markt brengen van een  eigen bier, het Neveltje. De naam is ontleend aan de eerste nevelspuit die het Soester korps in 1949 in gebruik nam. Het voertuig, oorspronkelijk een Amerikaanse legertruck die werd ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de landing in Normandië en daar achtergelaten,  is nog steeds in bezit van de brandweer. Het komt alleen nog bij bijzondere gelegenheden op de weg.

Namens de commissie honderdjarig jubileum presenteerde Mark van Arkel als de bedenker van het biertje het eerste flesje  met  op het etiket de oude nevel aan Thijs Duindam, voorzitter van de afdeling Soest, Baarn, Eemnes van de Koninklijke Horeca Nederland. Het  jubileumbier is  samen met de plaatselijke brouwerij Swarte Os ontwikkeld. Het is in verschillende horeca en slijterijen in Soest verkrijgbaar. Duindam hoopt dat Soest niet alleen het biertje omarmt maar het ook ziet als een opstap naar deelname aan de activiteiten.

Postcommandant Martijn Steman: ,,We zijn volop bezig met de voorbereiding op het honderdjarig bestaan. Zo zullen we op 3 juni een grote open dag organiseren aan de Lange Brinkweg en vieren we ons formele jubileum op 1 juli 2023”. De aftrap voor het jubileumjaar zal gegeven worden tijdens de jaarlijkse korpsavond op de post Soest in november. ,,Als korps zijn wij bijzonder trots al honderd jaar klaar te staan voor de bevolking van Soest en Soesterberg. 2023 zal een feestelijk jaar worden”, aldus Steman.

Zowel het korps Soest als het korps Soesterberg heeft een groot historisch archief. Bij eerdere jubilea is dit archief geraadpleegd en zijn er inmiddels al twee  boeken verschenen, over korps Soest  Van handpomp tot haakarm en Van Haakarm tot hoogwerker en over korps Soesterberg De brandweer trekt er kloek op uit. Voor het honderdjarig bestaan is de historische commissie bezig, in samenwerking met Jumbo Arnaud van de Graaf en schrijver jan van Steendelaar , een boek over honderd jaar brandweer samen te stellen. Het bevat  ruim tweehonderd foto’s die gedurende enkele weken bij elkaar gespaard kunnen worden.

In samenwerking met het Soester Groot Gaesbeeker Gilde zullen tijdens de Gildefeesten in 2023 ook de brandweerspelen georganiseerd worden. Diverse brandweerkorpsen uit de regio krijgen een uitnodiging om met elkaar de strijd aan te gaan op verschillende onderdelen

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers