Herstel brandschade aan brandweerkazerne

Herstel brandschade aan brandweerkazerne

Een jaar en drie maanden na de brand die in juni vorig jaar veel schade aanrichtte aan een deel van de dakconstructie van de brandweerkazerne aan de Lange Brinkweg is maandag een begin gemaakt met herstelwerkzaamheden. Er werd zwaar materieel ingezet om het nieuwe dakspant op z’n plaats te krijgen.

Dat het zolang heeft geduurd voordat de schade kon worden hersteld, had vooral te maken met de bijzondere dakconstructie. Om het door brand verwoeste deel te vervangen moesten nieuwe berekeningen worden gemaakt en dat vergde enige tijd. Ook de schadeafwikkeling met de verzekering nam de nodige tijd in beslag.

Behalve aan de dakconstructie werd de grootste schade aangericht aan een leslokaal en een deel van de archiefruimte. Daarbij ging ook een deel van het archief van de vereniging verloren. De door de brand aangetaste bovenverdieping werd provisorisch hersteld. Maandag begon het definitieve herstel.

Het was op 14 juni vorig jaar niet voor het eerst dat de brandweer te maken kreeg met een brand in  eigen huis, want 64 jaar eerder, op 16 september 1959, was dat ook het geval. Met dit verschil dat destijds de complete kazerne met de grootste nevelspuit van Nederland en alle uitruk- en buitenmodeluniformen en veel brandblusmiddelen verloren gingen.

Bij de brand van vorig jaar slaagden de manschappen erin, ook met inzet van het eigen materieel dat onbeschadigd bleef, het vuur tot een deel van de bovenverdieping te beperken.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers