Oude nevel voor ?t eerst in 56 jaar de provinciegrens over


 


Op zaterdag 4 juni 2005 is brandweer Soest, mede door de hulp van sponsering, met de trots van de vereniging brandweer Soest, de Oude Nevel (G. M. C. uit 1949) op bezoek geweest bij de jubilerende brandweervereniging van Sneek. Een mooie mannier om, voor het eerst in 56 jaar, met dit voertuig over de provinciale grens te trekken. Het was een mooie gelegenheid om reclame te maken voor onze vereniging door middel van dit bijzondere voertuig waarvan ook anderen mogen genieten. Er zijn vele foto?s en filmpjes geschoten van de tocht van oud en modern brandweermaterieel en ?materialen.


Op de oude-ambachtenmarkt op 5 mei zijn wij op zoek gegaan naar een vervoermiddel in de vorm van een dieplader waarop voor verre reizen ons voertuig geplaatst kan worden. Mede door enkele plaatselijke sponsors is dit mogelijk geworden. Onze dank gaat dan ook uit naar deze ondernemers die dit in zijn geheel hebben geregeld, de firma BAO, gespecialiseerd in het transport van gipsblokken, en houthandel A.P. van Doorn.


De brandweervereniging in Sneek bestaat 25 jaar. Een van de onderdelen van het feestprogramma was de optocht. Op uitnodiging van het stadse korps, waar ook een oud-collega uit Soest werkzaam is, Dick Overeem die tevens voorzitter is van de brandweervereniging in de Friese stad, is niet alleen korps Soest maar ook korps Soesterberg (met de Austin K2, de gecombineerde blus-manschappenwagen) in Sneek geweest.


Duizenden Friezen maar ook vele toeristen Duitsers, Fransen, Oostenrijkers en Engelsen namen de moeite informatie te vragen over de geschiedenis van onze Oude Nevel. Het was een prachtige tocht langs veel mooie plekjes in deze wel heel bijzondere Friese stad. Ook het evenement na de rit was imposant te noemen, veel ge?nteresseerden kwamen ons bezit bewonderen. Wij hebben, mede mogelijk gemaakt door de sponsors, door onze deelname de naam van Brandweer Soest hoog gehouden



Het was trouwens een druk weekeinde voor onze oude nevel, want we reden op zondag 5 juni ook mee in de oldtimer rit in Soest zelf. Ook dit was een onvergetelijke dag die in het teken stond van 60 jaar bevrijding en het 100-jarig bestaan van de Rabobank. We hebben veel leuke reacties gekregen uit allerlei hoeken, en mensen ontmoet die we al een lange periode niet meer hadden gezien of gesproken. Verder konden we waardevolle ervaringen met bezitters van oldtimers uitwisselen en adressen te noteren.


Namens de brandweer van Soest dank aan de organisatoren voor de perfect verlopen dag.



 


Tekst & Foto: Jan van Steendelaar